A webdoldalak kötelező elemei – Letölthető checklist

2021-09-08 |

Lilla

A weboldalak kötelező elemei checklist

A letölthető checklist használatával ellenőrizheted, hogy a weboldalad tartalmazza-e azokat a kötelező elemeket, amelyeket a törvény előír.

Röviden nézzük is át, hogy melyek azok az elemek, amelyeknek jelen kell lennie a honlapodon a törvény előírása szerint.

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatóban ismerted a honlapodra látogatókkal a személyes adatok kezelésével kapcsolatos általános információkat, valamint az adatvédelmi- és kezelési elveket. Az adatkezelési tájékoztató kötelező eleme minden olyan honlapnak, ahol van például hírlevél feliratkozás, hozzászólási lehetőség, vagy ha a weboldalad sütiket (cookie) helyez el a honlapra látogató gépén. De már akkor is szükség van rá, ha csak egy kapcsolatfelvételi e-mail cím vagy telefonszám található rajta.

Általános Szerződési Feltételek

ÁSZF-re, azaz általános szerződési feltételekre abban az esetben van szükséged, ha elektronikus úton értékesítesz szolgáltatást vagy terméket, tehát webshopod van például. Az ÁSZF olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket az eladó vagy szolgáltató határoz meg. Törvény írja elő, hogy pontosan mikről kell tájékoztatnod még a megrendelést megelőzően a termékedet megvásárlókat, ez pedig a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény.

Az adatkezelési tájékoztató és az ÁSZF is jogi dokumentum, így érdemes lehet ezek elkészítéséhez jogászhoz fordulni.

Impresszum

A fentebb említett törvény azt is előírja, hogy milyen adatokat kell a honlap üzemeltetőjének feltüntetnie a weboldal impresszumában, méghozzá könnyen hozzáférhető módon. Ezek a következők:

Szolgáltató neve
Elérhetőségek
Székhely/telephely
Cégjegyzékszám/nyilvántartási szám
Adószám
A szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság
Hatósági engedély (amennyiben a tevékenység gyakorlásához szükséges)
Kamara megnevezése, amennyiben a szolgáltató tagja
A tárhelyszolgáltató adatai, elérhetősége

A letölthető checklist

A letölthető checklist segíthet abban, hogy átnézd, a Te weboldalad tartalmazza-e a fent leírt kötelező elemeket. Két változatban is elérhető az ellenőrző lista, egy nyomtatható és egy számítógépen kitölthető verziót is készítettem.

Ha szeretnéd kinyomtatni, és úgy átnézni a honlapod, akkor ide kattints:

Ha pedig számítógépen, valamilyen pdf nézegető programban szeretnéd kipipálni a listát, akkor az alábbi változatot töltsd le:

A weboldalak kötelező elemei checklist