Mire lesz szükséged, ha weboldalt szeretnél?

2021-03-17 |

Lilla

Mire lesz szükséged, ha weboldalt szeretnél?

Gondolkodtál már rajta, hogy vállalkozásodnak jól jönne egy weboldal, de nem tudod, hogy hogyan fogj bele, mire van egyáltalán szükséged hozzá?

Domain név

Ha már eljutottál a döntésig, hogy szükséged van honlapra, akkor egyik első lépésként domaint kell venned. A domain az a név, amin elérhető lesz a honlapod, ez nálam a www.lillartwebdesign.hu. Érdemes egy rövid, jól megjegyezhető, könnyen bepötyöghető domain nevet találnod. Lehet ez a vállalkozásod neve, vagy ha énmárkát építesz, akkor a saját neved is akár. Ha magyarországi a piacod, akkor a .hu-s végződés tökéletes, de akár megvásárolhatod a .com-os végződést is, ha elérhető. Ez azért lehet jó ötlet, mert így más nem tudja megvenni, így tiéd lesz mindkettő, nem fenyeget az a veszély, hogy a te honlapodra szeretne eljutni az érdeklődő, de nem emlékszik rá, hogy mi is a végződése a weblapodnak, így másnál köt ki esetleg. Ugyanezen okból érdemes kerülni a kötőjeleket is például. Persze sajnos előfordulhat, hogy a kiszemelt név már foglalt, így érdemes lehet nem csak egy ötlettel előállni.

Tárhely

Tárhelyre is szükséged lesz, mégpedig azért, mert lényegében ide kerül feltöltésre a weboldalad. Tárhelyet az igényeidtől függően kell választani. Egy egyszerű, egyoldalas bemutatkozó weboldalnak nem ugyanakkora tárhelyre van szüksége, mint egy több száz termékes webshopnak, ahol ugye rengeteg kép, aloldal, stb. van. Egy egyszerűbb, pár aloldallal rendelkező weboldalnak 1-2 GB tárhelyen már el kell férnie, tehát ha ilyet választasz, akkor nem lőhetsz mellé.

Én olyan tárhelyszolgáltatót választottam, ahol domain nevet is tudtam vásárolni. Ez a szolgáltató a Magyar Hosting, a megbízóimnak is őket szoktam javasolni, mivel én elégedett vagyok velük, és ár-érték arányban is jónak tartom őket. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy én affiliate kapcsolatban állok velük. Így ha ezen a linken vásárolsz tárhelyet, akkor jutalékban részesülök.

Ha te két külön szolgáltatónál szeretnéd megvenni a tárhelyet és a domaint, annak sincs akadálya. Nekem praktikusabb és egyszerűbb volt így, hogy egy helyen két dolgot is el tudtam intézni.

Ki készítse el a honlapod?

Ha a fentiek megvannak, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy kivel is szeretnéd megcsináltatni a honlapod. Természetesen annak is van létjogosultsága, hogy te rakod össze egy kész sablonnal például WordPressben. Ekkor számolni kell azzal, hogy ugyanazt a sablont nemcsak te használod, tehát tucatjával fellelhetők lehetnek az ugyanúgy kinéző honlapok a neten. Továbbá a sablonok rugalmatlanok lehetnek, így a személyre szabásukkal falakba ütközhetsz, főleg, ha nincs egy alap HMTL és CSS tudásod. Nem akarlak erről lebeszélni, hiszen lehet, hogy alacsony költségvetéssel operálsz kezdetben, és csak egy nagyon egyszerű weboldalra van szükséged, illetve az sem fontos számodra, hogy egyedi legyen. Én az egyedi design híve vagyok alapvetően, a Te igényeidhez legoptimálisabb és felhasználóbarát webgrafikát készítem el. A tervezett designt le is kódolom és WordPress alapokra helyezem, így én akkor tudok segíteni, ha te is ebben gondolkodsz. Egy webshopot például biztosan nem érdemes komolyabb kódolási tudás nélkül elkezdeni összerakni.

Ha tehát eldöntötted, hogy nem szeretnél kész sablonokkal dolgozni, akkor szükséged lesz valakire, aki megtervezi az oldalad kinézetét. Lehet ő grafikus vagy webdesigner. Továbbá szükség lesz valakire, aki a terveket meg is valósítja. De lehet ez egy személy is, hiszen sokan vagyunk úgy, hogy a designt és a kivitelezést is vállaljuk, így nem kell feltétlenül két ember munkáját igénybe venned. Ez persze a te döntésed, mindkettő verziónak meglehetnek az előnyei.

Szöveges és képes tartalmak

Amire még mindenképp szükséged lesz, az maga a tartalom, úgy szöveges, mint képi tartalom – ez utóbbinak a megkeresését én is tudom vállalni, ha velem készítteted a honlapod. Ha nem stock fotókat szeretnél, akkor egy fotósra is szükséged lesz, hogy jó minőségű képek legyenek a weboldaladon, hiszen a vizualitás kiemelt fontosságú. Ha nem megy a szövegírás, akkor szövegíróval is tudsz együtt dolgozni, nem feltétlenül neked kell megírnod a tartalmakat. Ahhoz, hogy tudd, hogy milyen szövegekre is van szükséged, azt kell átgondolni egyrészt, hogy milyen célod van a weboldallal, illetve milyen oldalakat, menüpontokat szeretnél. A kezdőoldalra például érdemes valamilyen rövid, figyelemfelhívó szöveg, ami összefoglalja, hogy mit is kínálsz a weboldaladra érkezőknek. Ezen kívül nem árt, ha van bemutatkozás, a termékeid/szolgáltatásaid leírása. A célodtól függően még egyéb szövegekre is szükség lehet, például, ha blogolni akarsz, akkor oda bőven kell tartalom, persze kezdésnek elég, ha 2-3 bejegyzés van kész. A design elkészítését én akkor szoktam elkezdeni, ha a weboldal szövegei, ha nem is 100%-osan, de már rendelkezésre állnak, hiszen úgy lehet egyáltalán struktúrát tervezni, ha látom, hogy mennyi/milyen tartalom lesz, mondhatni, hogy ez a váza egy weboldalnak.

A weboldalak törvényileg kötelező elemei

És akkor itt vannak még a törvényileg kötelező elemei a weboldalaknak, amiket nem lehet megkerülni. Ilyen az adatkezelési tájékoztató, ami kötelező elem minden weboldalon. Ebben tájékoztatod a honlapodra látogatókat a személyes adatok kezelésével kapcsolatos általános információkról, az adatvédelmi- és kezelési elvekről. ÁSZF-re, azaz általános szerződési feltételekre abban az esetben van szükséged, ha elektronikus úton értékesítesz szolgáltatást vagy terméket, tehát webshopod van például. Az ÁSZF olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket az eladó vagy szolgáltató határoz meg. Törvény írja elő, hogy pontosan mikről kell tájékoztatnod még a megrendelést megelőzően a termékedet megvásárlókat. Ez a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény. Ez a törvény azt is előírja, hogy milyen adatokat kell a honlap üzemeltetőjének feltüntetnie a weboldal impresszumában, méghozzá könnyen hozzáférhető módon. Ezek a következők:
Szolgáltató neve
Elérhetőségek
Székhely/telephely
Cégjegyzékszám/nyilvántartási szám
Adószám
A szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság
Hatósági engedély (amennyiben a tevékenység gyakorlásához szükséges)
Kamara megnevezése, amennyiben a szolgáltató tagja
A tárhelyszolgáltató adatai, elérhetősége

Mivel az adatkezelési tájékoztató és az ÁSZF jogi dokumentumok, így érdemes lehet ezek megírásához jogász segítségét kérni.